Rižota Gamberi-Šparglji

Po kar nekaj eksperimentiranja sem prišel do tele spolirane verzije rižote, ki ima ta bonus da se pripravi v enem loncu. Po želji lahko prilagodimo količino kozic / špargljev če želimo da kaka sestavina bolj izstopa. Priporočam tudi pravo izbiro riža (Arborio), da je potem rižota res slastna.



Rižota Gamberi-Šparglji

Sestavine:

  • 1 paket kozic / gamberov
  • Šop špargljev
  • (opcijsko) manjša bučka
  • (opcijsko) manjši paketek Specka
  • Pol čebule
  • 3-4 mlade čebule
  • Curry (Madras)
  • Suhi česen v mlinčku
  • Kocka jušne osnove (Maggy)
  • Primerna količina riža za rižote (Arborio)
  • Voda po potrebi

Čas & Opombe:

Čas kuhanja: 30 minut

Opombe: Wok

Navodila:

  1. Korak: Pripravimo zelenjavo - čebulo drobno sesekljamo, bučke nakockamo, špargljem odstranimo leseni del in narežemo na kolobarčke.
  2. Korak: V woku segrejemo olje. Kot prvo začnemo pražiti obe čebuli.
  3. Korak: Dodamo kozice (in Speck, če ga uporabimo) ter izdatno potresemo s Curryem. Mešamo da se ne prime, dokler niso gamberi zlato zapečeni.
  4. Korak: Dodamo šparglje (in bučke), posujemo s suhim česnom in še malo popražimo.
  5. Korak: Vmešamo riž in jušno kocko. Mešamo dokler se riž ne namasti in malo popraži
  6. Korak: Zalijemo z 1-2 kozarci vode, temeljito premešamo in zmanjšamo ogenj (na cca 4-5). Občasno pomešamo. Tu je sedaj potrebno preverjati stanje, vsake toliko časa poskusiti riž in po potrebi doliti vodo.
  7. Korak: Serviramo direktno na krožnike.
Rezultat je kremasta rižota z intenzivnim okusom. V receptu ni soli ker so kozice in jušna kocka že same po sebi dovolj slani. Brez Specka je rižota bolj nežna, z njim pa intenzivna. Nekoč mogoče poskusim dodati še grah..




Pa dober tek!!

Komentarji