Po kar nekaj eksperimentiranja sem prišel do tele spolirane verzije rižote, ki ima ta bonus da se pripravi v enem loncu. Po želji lahko prilagodimo količino kozic / špargljev če želimo da kaka sestavina bolj izstopa. Priporočam tudi pravo izbiro riža (Arborio), da je potem rižota res slastna.
Rezultat je kremasta rižota z intenzivnim okusom. V receptu ni soli ker so kozice in jušna kocka že same po sebi dovolj slani. Brez Specka je rižota bolj nežna, z njim pa intenzivna. Nekoč mogoče poskusim dodati še grah..
Rižota Gamberi-Šparglji
Sestavine:
- 1 paket kozic / gamberov
- Šop špargljev
- (opcijsko) manjša bučka
- (opcijsko) manjši paketek Specka
- Pol čebule
- 3-4 mlade čebule
- Curry (Madras)
- Suhi česen v mlinčku
- Kocka jušne osnove (Maggy)
- Primerna količina riža za rižote (Arborio)
- Voda po potrebi
Čas & Opombe:
Čas kuhanja: 30 minut
Opombe: Wok
Navodila:
- Korak: Pripravimo zelenjavo - čebulo drobno sesekljamo, bučke nakockamo, špargljem odstranimo leseni del in narežemo na kolobarčke.
- Korak: V woku segrejemo olje. Kot prvo začnemo pražiti obe čebuli.
- Korak: Dodamo kozice (in Speck, če ga uporabimo) ter izdatno potresemo s Curryem. Mešamo da se ne prime, dokler niso gamberi zlato zapečeni.
- Korak: Dodamo šparglje (in bučke), posujemo s suhim česnom in še malo popražimo.
- Korak: Vmešamo riž in jušno kocko. Mešamo dokler se riž ne namasti in malo popraži
- Korak: Zalijemo z 1-2 kozarci vode, temeljito premešamo in zmanjšamo ogenj (na cca 4-5). Občasno pomešamo. Tu je sedaj potrebno preverjati stanje, vsake toliko časa poskusiti riž in po potrebi doliti vodo.
- Korak: Serviramo direktno na krožnike.
Pa dober tek!!
Komentarji
Objavite komentar