Domači črni kruh

Kolikor je tole enostaven recept , je zadaj veliko fines. Tako da sem zelo ponosen, da mi je končno uspelo ustvariti kruh, ki je bil sprejet s strani hudih kritikov (beri oseb, ki so živele doma v mlinu s krušno pečjo...).


Je pa poseben čar v tem, da se lotiš večerje z domačim kruhom...

Sestavine:

  • 1kg črne moke (tip 1100)
  • 20g soli
  • 10g sladkorja
  • 30g svežega kvasa (kar je približno 3/4 ene kocke)
  • 6-7dl tople vode
V osnovi v sorazmerno veliko skledo nasujemo moko in nanjo potem nadrobimo kvas, sol in sladkor.

Potem na sredino nalijemo kake 4dl tople vode (naj bo topla, da bo kvas bolje vzhajal). In mesimo in mesimo in mesimo... Medtem ko mesimo v osnovi gledamo na to - če je presuho testo (še veliko moke na dnu) dolijemo (malo!) vode, da se pobere. Če pa je res preveč pocasto dodamo malo moke povrhu. Vsakič dodamo po malem!

Ko dobimo gumijasto kepo testa, ki se ne poca na prste jo oblikujemo v hlebec in pustimo na pultu da počiva kakih 10 minut.

Potem spet malo pregnetemo in damo v skledo na radiator, da vzhaja. Cilj je, da vzhaja vsaj za pol. 

Pečico segrejemo na 210 stopinj (zgornji in spodnji grelec) - če pa je peč bolj "švoh" pa na 230. Damo vzhajani hlebec na peki papir in ga povrhu zarežemo v izbrani obliki. 

Pečemo 35-40 minut. 

Pa dober tek!


Komentarji