Včeraj smo imeli za kosilo kruhove cmoke, pa sem moral najti kako pametno omako za zraven. Po posvetu je bila izbrana tale preprosta gobova omaka. In mnenje komisije? "Najboljše kosilo v tem tednu, ati!".
Sestavine:
- pol večje čebule
- 2 manjša pora
- 1 strok česna
- par vejic peteršilja, drobno sesekljano
- pol kozarca suhih gob (ali pa kake 300g svežih)
- 1 sladka smetana
- timijan
- sol
- pol knorr kocke "za omake"
Suhe gobe nadrobimo na krožnik in jih namočimo. Ko se napijejo vode preostanek odlijemo.
Čebulo in česen drobno sesekljamo, por pa narežemo na tenke kolute.
V nizki kozici segrejemo žlico,dve olja (indukcija 6) in najprej podušimo čebulo in por. Mešamo in ne pustimo, da bi čebula porjavela. Dodamo česen in peteršilj in ponovno podušimo.
Ko zadiši dodamo še gobice. Če smo uporabili suhe (namočene) lahko takoj nadaljujemo, če pa smo uporabili sveže malo počakamo, da se podušijo in spustijo sok.
Dodamo sol, timijan, kocko (če jo uporabimo) in zalijemo s smetano. Pustimo da zavre, potem pa zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se zgosti. Če je na koncu pregosto, dodamo malo vode.
Pa dober tek!
Komentarji
Objavite komentar