Aligot - božansko sirast pire

 Ko brskam občasno najdem kako eksotiko. Tale jed naj bi bila francoska posebnost, ampak sem kasneje izvedel, da je še bolj lokalna posebnost in naj bi se pripravljala samo v eni regiji. V vsakem primeru moram pritrditi izjavi v opisu jedi - "ko to enkrat probaš je vprašanje če boš še sposoben jesti navaden pire".


Sestavine:

  • slab kg krompirja
  • 200g masla
  • pol sladke smetane
  • posušen česen
  • sol
  • 250g+ sira (npr. Jošt)
Začnemo kot pri klasičnem pireju - krompir olupimo in narežemo. Skuhamo do mehkega (15-20 minut).

Odcedimo in pretlačimo (jaz sem uporabil kar tisti tlačilnik s katerim delamo krompirjevo testo).

Sir narežemo na kockice.

V posodi raztopimo maslo, izdatno posolimo in dodamo količino česna po okusu (veliko!!). Primešamo krompir in sir.

In mešamo, mešamo, mešamo. Ko nas začne boleti roka, mešamo dalje. Dokler ne postane masa enotna in gumijasta (misli topljen sir). Vmes prilijemo še sladko smetano.

Postrežemo še toplo in gledamo kako se vleče....

Pa dober tek! 

Komentarji