Narastek s kruhom, šunko in sirom (ali kako porabiti star kruh)

Včasih se zgodi, da je v omari ostalo preveč zalog in jih je treba porabiti. Spet drugič pa si ravno prišel z dopusta in ugotoviš, da nimaš nobenega konkretnega zrezka v skrinji. V vsakem primeru je bil končni rezultat pozitivno sprejet, četudi smo se vsi strinjali, da moram naslednjič močneje začiniti jajčno osnovo. 

Pa dober tek!



Kruhov narastek

Sestavine:

  • pol kile starejšega kruha, narezanega na kocke
  • 200g šunke, narezane na trakce
  • vsaj 300g ribanega sira
  • 6 jajc
  • 3/4 l mleka
  • gorčica
  • sol

Čas & Oprema:

Čas kuhanja: 90 minut

Oprema: Pečica, primerno globok pekač

Navodila:

  1. Korak: Pekač izdatno namastimo.
  2. Korak: V pekač zaporedoma naložimo (vsakič polovico količine) kruh, šunko, sir, dokler ne porabimo vsega (torej 6 plasti).
  3. Korak: Jajca, mleko, gorčico in sol temeljito premešamo v ločeni posodi.
  4. Korak: Plasti v pekaču prelijemo s to zmesjo. Po potrebi še malo potlačimo.
  5. Korak: Potresemo z dodatnim sirom (če ga ni nič ostalo, ga naribamo še malo).
  6. Korak: Pečemo 50 minut na 180 stopinj (zgoraj in spodaj, brez ventilatorja).
  7. Korak: Razrežemo in postrežemo.

Opombe:

Moram sicer še sam poskusiti, ampak večinsko mnenje je, da bi bila reč še bojlša, če bi pred peko pustil malo v hladilniku, da se plasti prepojijo.

Komentarji