Gyoza cmoki

 Po dolgem času spet malo v azijo...

Večkrat sem opazil, da ko smo doma naročili kitajsko, punce zmažejo cmoke. Tako, da sem si zadal za cilj, da še sam osvojim tehniko tega testa. Prvi poskus je bil uspešen, nisem pa še sprobal kuhanja na sopari.

OPOMBA - nujno zraven potrebuješ še kako omako/pomako.
Testo:
  • 400g moke
  • 2dl tople vode
  • sol
Polnilo:
  • cca 500g mlete govedine
  • por - drobno sesekljan
  • čebula - drobno sesekljana
  • 2 stroka česna - ultra drobno sesekljana
  • sol
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici sojine omake

Za testo vse skupaj zmešaš v posodi in gneteš dokler ne dobiš enotnega malo gumijastega testa. Zaviješ v krpo in pustiš počivati kako uro in pol.

Za polnilo prav tako vse sestavine zmešaš in zmešaš in zmešaš. Tu se izkaže za poanto, da se morajo sestavine res temeljito spojiti v enotno maso. Edino tako bo potem končni izdelek imel udaren okus. Prav tako pustiš da masa počiva in se poveže.

Potem pa testo razdeliš na približno 2x2cm velike kocke / kroglice. Vsako razvaljaš v obliko primerno tvoji spretnosti (torej pokvarjene elipse v mojem primeru...) - kvadrat ali krogec. Kolikor sem bral bi bila alternativa tudi da celo testo tenko razvaljaš in potem razrežeš na kvadratke, ampak to bom pustil za naslednjič.

Na sredino vsake krpice daš za žličko polnila, ki ga oblikuješ v kroglico ali valj. Prepogneš in izoblikuješ v željeno obliko (tu so kitajci mojstri, moji izdelki so bili zmečkani žlinkrofi..). Važno je, da čim bolj iztisneš zrak ter vse robove tesno zapreš. Priporočljivo je tudi da robove prepogneš in večkrat stisneš.

Priprava - opcija 1:

Zavreš velik lonec vode in cmoke kuhaš cca 10 minut, odcediš in serviraš.

Priprava - opcija 2:

Uporabiš tefal multicooker, nastavitev steam, 5 minut. Naliješ dovolj vode, da je stojalo skoraj pokrito. Na stojalo daš košarico s cmoki, zapreš in počakaš. Prednost je, da so tako res taki kot iz gostilne, ampak lahko hkrati kuhaš samo manjšo količino.

Opomba: Praktične izkušnje so pokazale, da je zraven nujno potrebno imeti še nekakšno omako. V originalu ponujajo zraven sojo zmešano s kisem, jaz pa sem poskusil zraven omako za spomladanske zvitke. Drugi poskusi še sledijo.

Končna ocena - je nekaj dela s testom, ampak končni rezultat je bil zelo podoben temu, kar dobim iz kitajske restavracije.



Komentarji