Čoko bomba - ali kako narediti torto iz 1kg čokolade

 Tale torta je pa do sedaj moj najbolj ambiciozen izdelek in na mojo veliko veselje se je tudi perfektno posrečila. Upam samo, da bo tako tudi naslednjič in ne bo vse samo rezultat začetniške sreče :D. Tista, ki jo je dobila za rojstni dan je bila navdušena.

Vredno pa je pripomnit, da je bila torta vsak dan boljša, tako da jo je mogoče vredno pustiti kak dan več v hladilniku. Originalni recept je pa iz Kruharij in Cukrarij. 

Torti se reče Čokoladne Sanje, čeprav velja to za tiste ki jo dobijo servirano, za kuharja je pa bolj nočna mora :D.
Najprej pripravimo dva tanka čokoladna diska. Skupaj potrebujemo:
  • 8 jajc
  • 100g jedilne čokolade
  • pol tetrapaka sladke smetane
  • 100g sladkorja
  • 12g kakava
Jajca ločimo, čokolado grobo nalomimo. Iz beljakov in polovice sladkorja stepemo čvrst sneg. 
Smetano zavremo in vanjo z metlico vmešamo nadrobljeno čokolado, da se stopi. Dobiti moramo lepo homogeno zmes.
Rumenjake in preostali sladkor penasto zmešamo.
Primešamo jim čokoladno zmes, kakav in sneg. Pripravimo dva tortna modela in maso razdelimo vanju.
Pečemo 15-20 minut na 180 stopinj (zgoraj in spodaj, brez ventilatorja).

Pustimo, da se ohladita in ju vzamemo iz modela. (opomba - ali pa enega potem damo nazaj v model, brez peki papirja, da bomo celo reč potem lažje sestavili).

S peko smo sedaj zaključili. Ostanejo samo še kreme.

Na prvi disk sedaj namažemo čokoladno kremo, ki nastane iz:
  • 300g jedilne čokolade
  • tetrapak in pol sladke smetane
  • žlička mletega koriandra in cimeta
  • 30ml ruma
  • 150g grškega jogurta
  • 20g instant želatine
Ponovno zavremo smetano in v njej z metlico stopimo nalomljeno čokolado. Ko se zmes ohladi (ja potrebovali bomo kar nekaj časa...) primešamo ostale sestavine in temeljito premešamo. 

Namažemo na prvi disk in pokrijemo z drugim. 
Lotimo se naslednje kreme:
  • 150g bele čokolade
  • tetrapak sladke smetane
  • 3 rumenjaki
  • 10g sladkorja
  • 100ml mleka
  • 300g maskarpone
  • 30ml ruma
  • vanilijev izvleček
  • 40g instant želatine.
Tudi tu začnemo z zavreto smetano v kateri stopimo belo čokolado. Ko se stopi dodamo rum, vanilijo in začimbe. Pustimo da se ohladi. Medtem pa v vodni kopeli skuhamo rumenjake, mleko in sladkor. Mešamo toliko časa, da zmes posvetli in opazimo, da se je začela gostiti (misli puding). Ohladimo in primešamo čokoladi. Damo v hladilnik za 10-15 minut. Na koncu primešamo še maskarpone in želatino ter razmažemo na vrh torte (opomba - tu sem čez torto dal nazaj obod modela, da sem dobil rob).
Damo v hladilnik za pol ure.

Po pol ure se lotimo še zadnje plasti:
  • 200g jedilne čokolade
  • tetrapak smetane
  • 20ml ruma
Zadnja plast ni nič bolj originalna - v zavreti smetani stopimo čokolado in primešamo rum. Malo ohladimo in prelijemo čez vaniljevo plast torte. Če imamo srečo se lepo razporedi in dobimo gladko plast.

Damo v hladilnik in pustimo čez noč. Nato previdno odstranimo obroč in občudujemo rezultat.
Pa dober tek!



Komentarji