Tole se mi je pa že več časa motalo po glavi - zdajle ko smo vsi doma pogosto jemo pleskavice, občasno pa se vsem kolca po hamburgerjih.Kako torej pleskavico spremeniti v burger? s pravo štručko oziroma bombeto. Pa še komplicirano ni.
- 500g moke
- Vrečko suhega kvasa
- 150 ml tople vode
- 200 ml mlačnega mleka
- 100 ml olja
- 40g sladkorja
- 5g soli
- voda za premaz
- sezam po želji
V posodo pretresemo vse suhe sestavine in premešamo. Dodamo še mokre in krepko pregnetemo.
Dobiti moramo mehko in elastično testo.
Pokrijemo s kupo in damo na toplo, da vzhaja vsaj eno uro.
Še enkrat pregnetemo in razdelimo na 6 delov. Iz vsakega dela oblikujemo lepo kepico in jo damo na pekač pokrit s peki papirjem.
Pustimo vzhajati še pol ure. Medtem pečico segrejemo na 200° C zgoraj in spodaj ( brez ventilatorja).
Bombetke premažemo z vodo in po želji posujemo s sezamom. Pečemo 13-15 minut, da postanejo zlato zapečene. Vzamemo iz pečice in pustimo da se ohladijo.
Pa dober tek!
Opomba 1: iz iste količine testa lahko spečemo tudi eno štručko. Potrebno je samo malo podaljšati čas peke (za kakih 15 minut)
OdgovoriIzbrišiOpomba 2: v maso lahko vmešamo malo kurkume, ki da čudovito rumeno barvno, okusa pa ne spremeni.