Tole je pa recept, ki sem ga navlekel z ene treh-štirih koncev na netu. V osnovi hvaljena kot ena izmed bolšjih "comfort" juh in moram reči, da se glede na končni rezultat kar strinjam. Je pa tako - ali jo uporabimo kot predjed, ali pa konkretno povečamo količino mesnih kroglic in testenin.
In spet pozabil na sliko.
Za mesne cmoke:
- 250g mletega mesa
- paket parmezana (cca 65g)
- par žlic drobtin
- drobnjak
- pol žličke soli
- eno jajce
Vse sestavine temeljito premešamo in pregnetemo v skledi. Pustimo počivati kake 5-10 minut, da se povežejo med sabo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj (zgoraj+spodaj, brez ventilatorja).
Iz mase oblikujemo kroglice velike 2-3cm in jih damo na pekač (peki papir!). Pečemo 15-18 minut.
Za juho:
- 1 večja čebula
- 2 stroka česna
- 1 sladki janež
- nekaj zelene
- 2 korenčka
- pol bučke
- sol
- 1.5l vode (+knorr) ali jušne osnove
- 1dl belega vina (če ga imamo)
- vrhnje četrt kitajskega zelja (pustimo cele liste) ali listi blitve
- čim bolj tanke testenine za juho
- (opcijsko) fižol, grah
Najtežje pri tej juhi je začeti - sesekljati moramo namreč čisto vso zelenjavo (razen zelja!). Čebulo grobo sesekljamo, korenček olupimo in razrežemo na obročke. Janež po dolgem prerežemo (po vertikali), po potrebi izrežemo srednji del, nato pa narežemo na čim tanjše rezance. Zeleno in bučko pa narežemo na kocke.
V Creusset segrejemo nekaj olja (indukcija 7). Natresemo vso narezano zelenjavo in jo kake deset minut pražimo (in občasno premešamo), da vse skupaj lepo zadiši. Ko začne dobivati rjavo barvo zalijemo najprej z vinom in pustimo da se pokuha.
Nato prilijemo vodo/juho, solimo in pustimo, da zavre. Če bomo uporabili grah in fižol ju sedaj dodamo. Ko zavre, zmanjšamo na 5-6 in pustimo da nežno brbota naslednjih 40-50 minut.
Ko se bližamo koncu sledi še veliki finale. Najprej v juho natresemo želeno količino mesnih kroglic, po par minutah pa še testenine. Ko so testenine kuhane (2-3 minute) odstavimo in postrežemo.
Pa dober tek!
Komentarji
Objavite komentar