Razmeram primerno sem pred kratkim investiral v lonec za počasno kuho - Le Creuset. Prvič ker sem bral, da so te lonci perfektni tudi kot pekač za kruh s čimer sem imel med prvim lockdownom kar nekaj težav, drugič pa zato, ker sem nabral že kar nekaj receptov, ki priporočajo uporabo t.i. Dutch Oven. Danes sem ga končno preizkusil in moram reči, da je zadeva hudo luštna. Na začetku se potrudiš in vse pripraviš, potem pa za uro in pol pozabiš na štedilniku. In rezultat je za vse prste obliznit...
Sestavine:
- goveje meso (količina za 4 zrezke, naj bo bolj pusto)
- 4 rezine pršuta
- pol bučke
- pol slakdega janeža
- 2-4 korenčki
- četrt zelene
- skodelica nakockanih jurčkov
- 1 večja čebula
- sol,poper
- muškatni orešček
- majaron
- peteršilj
- dober deci rdečega vina
- 2dl vode (ali goveje juhe)
- žlička paradižnikovega koncentrata
- 1-2 žlici moke
- olje
Tole jed pripravljamo po etapah in vse v isti posodi. Za začetek lahko vso zelenjavo primerno olupimo in sesekljamo na manjše kocke. Gobe operemo. Pršut narežemo na manjše trakce. Meso pa na približno take kocke, kot če bi delali golaž.
V posodi najprej segrejemo olje (indukcija 6-7) in na njem popražimo pršut. Ko "zakrkne", ga vzamemo iz posode.
V posodo sedaj stresemo vso zelenjavo in jo dobrih pet minut dušimo z občasnim mešanjem. Cilj je, da se malo zmehča. Ko pridemo tako daleč jo vzamemo iz posode in v posodo dolijemo malo olja.
Sedaj pa zares - v posodo stresemo meso, solimo in popramo ter mešamo dokler meso ne porjavi in dobi malo skorjice. Tako bo ostalo čvrsto tudi čez eno uro, ko bo reč skuhana.
Sedaj dodamo še vse prejšnje sestavine - zelenjavo in pršut ter dodamo še gobice, vino in vodo ter paradižnik. Potresemo še spodobno dozo majarona in peteršilja ter malo muškatnega oreščka.
Pokrijemo, zmanjšamo ogenj skoraj na minimum (2) in pustimo pri miru za naslednjo uro in pol. Občasno pogledamo, če je potrebno kaj pomešati, drugače pa je to to.
Serviramo z izbrano prilogo - v mojem primeru je bila to polenta.
Pa dober tek!
Komentarji
Objavite komentar