Potratna potica

Tole je pa bil večročni, celodnevni podvig. Predvsem tudi zdaj razumem zakaj se ji reče "potratna" - pošle so vse zaloge jajc, orehov, lešnikov in predvsem pekačev. In kljub temu, da je prišlo do kiksa (en del orehov je bil na žalost malo čez rok), je rezultat vreden truda.



Pa še resno opozorilo - originalni recept - ki sva se ga držala pri ustvarjanju je OBSEŽEN - rezultat je glomazen. Tako da smo jo približno 3/4 zmrznili za kasneje. Za drugič (ali pa za koga - prvič) bova verjetno uporabila polovično količino.

Pripravite se na obsežno delo, ki se bo na koncu splačalo. V prvi fazi se spečejo tri plasti biskvita.
Brez panike, če se vam zdi, da so tanke, na koncu se bo vse izšlo. Za spodnje količine smo uporabili "klasični" pekač - torej tisti, ki je širok in globok za celotno pečico.

Svetel biskvit: (PAZI!, BERI SPODAJ)
  •  6 jedilnih žlic gladke moke T500
  •  5 jedilnih žlic sladkorja
  •  5 jajc
  •  1 zavitek vanilijevega sladkorja
  •  1 zavitek pecilnega praška
Temen biskvit
  •  6 jedilnih žlic gladke moke T500
  •  5 jedilnih žlic sladkorja
  •  5 jajc
  •  3 jedilne žlice grenkega kakava ali temne čokolade v prahu
  •  1 zavitek vanilijevega sladkorja
  •  1 zavitek pecilnega praška
Tu je treba biti pozoren - potrebujemo DVE plasti svetlega biskvita, tako da se zgornje količine uporabijo DVAKRAT - torej dva pladnja belega biskvita in vsak pladenj porabi 5 jajc, 5 žlic sladkorja in tako naprej.

Z vsak pladenj torej sestavine damo skupaj in penasto zmešamo. Pečemo na 180 stopinj (plus ventilator) po 15 minut.

Kvašeno testo
  •  500 g gladke bele moke T500
  •  200 ml mleka
  •  100 g sladkorja
  •  100 g zmehčanega masla ali olja
  •  2 rumenjaka
  •  2 jedilni žlici ruma
  •  1 kocka kvasa
  •  1 ščep soli
Ko se biskviti hladijo pripravimo (in damo vzhajati) kvašeno testo. Testo pripravimo tako, da najprej mleko, sladkor in kvas pustimo v lončku, dokler ne vidimo znakov življenja - mehurčkov. Nato zmešamo s preostalimi sestavinami in zgnetemo voljno kepo testa. Testo naj nato počiva (vzhaja) kake 45 minut. 

Medtem se lotimo nadevov. Oba nadeva sta na srečo enostavna - vrzi skupaj in močno premešaj.

Orehov nadev
  •  1 kg mletih orehov
  •  300 ml stepene sladke smetane
  •  200 g sladkorja
  •  150 g stopljenega masla
  •  1 jajce
  •  50 ml ruma
Skutin nadev
  •  1,50 kg skute
  •  200 g sladkorja
  •  1 jajce
  •  1 zavitek vanilijevega sladkorja

Ko je testo vzhajalo pa se bliža čas za veliki finale. Najprej testo vzamemo in tenko razvaljamo - 2 do 3 mm in tako veliko, da je za DVA pekača (ista velikost pekača kot tista, v kateri smo pekli biskvit). Dno pekača namastimo z maslom in posujemo z drobtinami.

Nato pa (od spodaj navzgor:
  • polovica orehov
  • beli biskvit
  • polovica skute
  • temni biskvit
  • polovica skute
  • beli biskvit
  • polovica orehov
Ko namažemo drugo polovico orehov vse skupaj prekrijemo s "prosto" polovico kvašenega testa. Prepikamo z vilicami in premažemo z razžvrkljanim rumenjakom.

Pečemo 30 minut na 180 stopinj z ventilatorjem na dnu pečice. Če se nam zdi, da se kak konec prehitro peče, ni nič narobe če pekač vmes zasukamo.

Ko je potica pečena, jo damo na pult in pokrijemo s cunjo. Po 15 minutah pa cel pekač prevrnemo (da potica pade ven), potico pokrijemo z več krpami (zato, da bo mehkejša zunanja skorja) in pustimo, da se ohladi.

Trenutne izkušnje kažejo, da dlje časa kot se hladi boljša je.

Nasvet - ne škrtarite pri skuti, ker je zaradi nje končni rezultat čudovito sočen

In še končna misel - tale reč ni pretirano zakomplicirana, je pa zaradi samega števila plasti zamudna in obsežna. Ampak na koncu se splača.

Pa dober tek!


Komentarji