(Končno) uspel bel kruh

S tem kruhom imam pa vedno nesrečo. Ali izberem tako mešanico moke (npr. ržena), da dobim nekaj zbitega a še vedno užitnega (tisti, ki kdaj berejo Discworld naj pomislijo na Dwarven Battle Bread, ostali pa naj si to pod nujno preberjo ;) ) ali pa mi kaj spodleti s kvasom..

Tokrat pa sem našel super recept ki je perfektno uspel. Edini kiks je bil, da nisem imel primernega okroglega pekača in se mi je hlebec na koncu malo razlezel. Ob naslednji peki sledi tudi slika.

Potrebujemo:

  • kocka kvasa
  • 1kg moke
  • 7dl mlačne vode
  • 20g sladkorja
  • 18g soli
V (dovolj velik!) lonček damo deci vode, ves sladkor in nadrobljeno kocko svežega kvasa. Damo nekam na toplo (jaz sem v danih razmerah uporabil kar pečico in program za odtaljevanje - 30 stopinj). Počakamo, da se "speni" in konkretno naraste.

V veliko skledo presejemo moko in ob robu potresemo sol. Na sredini naredimo jamico in vanjo nalijemo preostanek tople vode (mogoče ne ravno vso, da bomo potem lahko dolivali po potrebi) ter kvasec.

Gnetemo, gnetemo in gnetemo, dolker ne opazimo, da je testo lepo prožno in predvsem, da se ne lepi več na naše prste in skledo. Takrat nehamo, oblikujemo kepo, pokrijemo s krpo in damo na toplo za kake 35 minut (Tu sem spet uporabil kar pečico). 

Ko vidimo, da je testo lepo vzhajalo, pripravimo pekač s peki paprijem. Vzamemo naše testo in ga nežno ponovno pregnetemo in iz njega oblikujemo štruco. Tu ni ideja, da ga pretepemo in stiskamo, ampak bolj, da ga prepogibamo in oblikujemo.

Ponovno pokrijemo s krpo in damo pekač ponovno na toplo (Če imate tu kako okroglo posodo še bolje, ker bo tako štruca dobila lepšo obliko). In spet čakamo kake 30-40 minut, dokler ne vidimo, da je reč podvojila velikost.

Vzamemo iz pečice in pečico sedaj zares segrejemo. Zgornji in spodnji grelec, 220 stopnij, brez ventilatorja. 

Medtem ko se segreva pa naredimo končno potezo na naši štruci - par zarez z nožem.

Damo v pečico in pečemo najprej 10 minut, potem pa še 50 minut na znižani temperaturi - 180 stopinj. 

Vzamemo iz pečice, položimo na rešetko (ali dve leseni kuhalnici) in pokrijemo s krpo.

Kar mi ostane za poskusit je samo še to, da bi lahko pred peko štruco namazal z malo mlačne vode, ali pa dal zraven skledo vode, zato da bi bila zgornja skorja malo bolj mehka. Ker v zgornjem primeru, je bila zgornja skorja konkretno hrustljava, spodnja pa čudovito mehka, ker jo je mehčal peki papir.

Pa dober tek!

Komentarji

  1. Važna opomba - ko damo kruh vzhajat v pekač izberemo MANJŠI pekač kot bi ga izbrali na prvo žogo. Prvič sem kruh pekel na pladnju in je bil sicer super, a se je zelo razvlekel in bil bol podoben lepinji. Ko sem ga naslednjič dal v pekač za pečenko z visokim robom je bil pa perfekten.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar