Falafel

Malo eksotike za spremembo. Približno pol leta nazaj sem jih naredil prvič, danes so se pa super obnesli kot večerja - kos kruha z smetanastim namazom in falafli.

Velja pa opozorilo - tole ni za turbo kuho, ker je treba najprej celo noč namakati čičerko.


Potrebujemo:

  • 200g čičerke
  • ena (ne prevelika) čebula
  • šop peteršilja (če nimamo svežega pa malo manj posušenega)
  • žlička mletega koriandra
  • žlička mlete kumine
  • sol
  • žlička pecilnega praška
  • par žlic moke

Najprej čez noč namočimo čičerko.

Potem jo odcedimo in damo v sekljalnik. Dodamo še olupljeno čebulo, ki smo jo razrezali na osminke, vse začimbe, pecilni prašek in dobro žlico moke.

Vse skupaj drobno sesekljamo. Koščki morajo biti približno tako veliki kot skuhan kuskus. Maso damo v hladilnik, da počiva kake pol ure.

V kozici segrejemo olje (stopnja 6). Iz mase poskusimo izoblikovati kroglice velike kot kaka malo večja frnikula. Če je masa prerahla ali premokra (kar se hitro zgodi) dodamo par žlic moke in še enkrat pregnetemo. 

Damo v olje in zlato popečemo. Damo na papirnato brisačo, da se odcedijo in serviramo.

Ideje za drugič - tole naj bi se serviralo v lepinji, prelito z jogurtno prelivko, ampak nisem imel nič od tega pri roki...

Komentarji