Karamelno - Bananina biskvitna torta

Spet ena Ramseyeva pogruntavščina. V osnovi biskvit z dodatkom banane in karamele. Srednje zakomplicirano - težava je v posebnem pekaču in kuhanju karamele.

Sestavine so:

  • 200g masla
  • 55g rjavega sladkorja
  • 4 žlice javorovega sirupa
  • 3 banane
  • 150g sladkorja v prahu
  • 3 jajca
  • žlička vanilijeve paste
  • 155g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
Pečica: 160 stopinj ventilator

Pekač: okrogel tortni - pozor ne sme imeti snemljivega dna, peki papir

Najprej pripravimo karamelo - v kozici zmešamo 50g masla (po možnosti stopljenega), rjavi sladkor in javorov sirup. Najprej mešamo na majhnem ognju, da se sladkor stopi, potem pa damo na močnejšo stopnjo in počakamo da zabrbota. Takrat zmanjšamo na tako stopnjo, da ravno še brbota in pustimo tako 4-5 minut. Odstavimo in pustimo da se malo ohladi in neha vreti. Nalijemo v pekač pokrit s peki papirjem.

Nato narežemo banane na tretjine (ali polovice) in jih damo na karamelo, tako da je dno bolj ali manj pokrito.

Sladkor in preostanek masla (tudi stopljenega) zmešamo v enotno zmes. Nato postopoma dodajamo jajca (eno po eno in vsakič zmešamo). Na koncu pa dodamo še moko, pecilni prašek in ščepec soli. Nastalo (dokaj gosto maso) prelijemo čez banane in damo v pečico.

Pečemo 50 minut (do ene ure). Če je pečeno preverimo z zobotrebcem - če se nič ne prilepi je gotovo.

Ko vzamemo iz pečice pustimo par minut da se ohladi, potem pa previdno prevrnemo na pladenj. Pri tem pazimo, da lahko priteče še kaj vroče karamele.

Pa dober tek! 

Komentarji