Lepljiv kolač - datlji delux

Tale je pa Ramseyev recept. Zanimiv, ker ni čisto standardno pecivo - prvič, da sem uporabil pri kuhi datlje. Končni rezultat je rahlo pecivo, ki pa je konkretno lepljivo. Naslednjič naredim še karamelni preliv....


Potrebujemo:

  • 325g suhih datljev
  • 275g rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 90g stopljenega masla
  • 300g moke
  • 1 žlička soe bikarbone
  • vrečka in pol pecilnega praška (zares!)
V prvem koraku pripravimo datlje - grobo jih sesekljamo in jih damo v kozico z dobrih 2 dcl vode. Zavremo in počasi kuhamo na majhnem ognju. To delamo dolker datlji ne vpijejo skoraj vse vode (dobrih pet minut). Odstavimo in s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladek (in pocast) pire. 

V skledi nato najprej stepemo jajca in sladkor. Dodamo stopljeno maslo in še enkrat premešamo.

V veliki skledi nato, zmešamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Postopoma vmešamo jajčno zmes, na koncu pa še datlje. Mešamo dokler ne dobimo gladke zmesi.

Pripravimo pekač s peki papirjem in pečico segrejemo ja 170 stopinj (+ ventilator). 

Pečemo 30 minut. Pecivo vmes konkretno naraste in dobi skorjico.

Vzamemo iz pekača in razrežemo na kocke.

Pa dober tek!

Komentarji