Jabolčna pasteta (pita)

Ok tole je pa recept iz antične, s silver-tape okrepljene knjige, ki se mi valja na polici. V njej so zanimivi recepti iz časa Juge in vsake toliko časa me zamika, da bi preizkusil kakega. Tale recept je na nek način varianta jabolčne pite delux le da je bolj enostaven in predvsem manj sladek.

Hkrati pa to pomeni, da moraš biti zelo previden pri izbiri jabolk, ker lahko prekisla pokvarijo končni efekt.



Potrebujemo:

  • 250g moke
  • 125g masla
  • 75g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 jajce
  • 1kg jabolk
  • 1 žlica cimeta
  • ščepec kardamona
  • 75g rozin
  • 1 rumenjak

Najprej pripravimo testo - v skledi zmešamo moko, maslo, oba sladkorja in jajce. Zgnetemo v krhko testo. Ko smo zadovoljni s tkesturo (dovolj gladko in mehko), ga damo počivati v hladilnik (za vsaj 15 minut).

Medtem olupimo jabolka in jih narežemo na tenke rezine (peške seveda izpustimo). V skledi jih nato zmešamo z rozinami, cimetom in kardamonom.

Pečico segrejemo na 180 stopinj (+ ventilator). Pripravimo primeren pekač (štirioglat, globok, širine kake 30cm) in vanj damo peki papir. 2/3 testa razvaljamo in z njim pokrijemo dno in stranice pekača.

V pekač natresemo jabolka. Preostanek testa razvaljamo in iz njega naredimo pokrov. Večkrat prebodemo z vilicami in premažemo z rumenjakom.

Pečemo 45 minut.

Komentarji:
  • peki papir je obvezen, prvič sem ga spustil in se je malo preveč prijelo
  • ne uporabi preveč kislih jabolk, ker tu ni dodatnega sladkorja
  • otroci lahko na veliko pomagajo v celi proceduri
  • bolj preprosto kot delux pita, ampak mi je po pravici tista bolj všeč.

Komentarji