Prazniki so in seveda je to čas za peko kakih novih piškotov. Včeraj sem prvič poizkusil varianto spekulas, ki sem jo pogosto na veliko pospravil iz kupljene škatle... Končni rezultat je bil zadovoljiv, a bom v naslednjih verzijah malo povečal količino in ojačal mešanico (kljub napisani recepturi mi je malo zmanjkalo cimeta in se je to poznalo). Glede na to, da je od dveh pladnjev in pol v roku pol ure ostal samo en pladenj pa je že prva verzija očitno slastna. :D
Sestavine za piškote:
Začimbno mešanico enostavno presejemo skupaj in spravimo za kasneje. Iz količin bo nastalo dovolj za več serij piškotov, tako da je treba imet na zalogi kako primerno posodico, da bomo mešanico primerno shranili.
Nato pripravimo testo. Moko, lešnike in pecilni prašek presejemo skupaj.
V drugi posodi penasto zmešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor, začimbe in sol. Dodamo še jajce in še enkrat zmešamo.
Mešanici dodamo moko in zgnetimo zelo pocasto testo. Zavijemo ga v folijo in damo v hladilnik za kako uro.
Pečico segrejmo na 180 stopinj (z ventilatorjem).
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na pol. Vsaka polovica zadošča za en cel pekač piškotov. Površino na kateri bomo delali MOČNO pomokamo, ker je testo zares pocasto.
Razvaljamo na 3-4mm debelo in izrežemo piškote. Jaz tu nisem kompliciral in sem rezal kvadratke, bi pa lahko uporabili tudi modelčke ali karkoli podobnega.
Vsak pladenj pečemo 12 minut, vzamemo ven in pustimo, da se ohladi.
Opomba 1: Naslednjič bom maslo prej stopil, ker ga je bilo zelo težko penasto zmešati.
Opomba 2: Zares močno pocasto testo
Sestavine za piškote:
- 250g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 50g zmletih lešnikov (ali še bolje mandljev)
- 100g masla
- 100g sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 2 žlički začimbe spekulas (glej spodaj)
- 1 ščep soli
- 1 jajce
- 6 žličk cimeta
- 2 žlički muškatnega oreščka
- 1 žlička semen janeža
- 2 žlički janeža (lahko tudi zvezdni janež)
- 1 žlička popra (optimalni naj bi bil beli, jaz sem uporabil navadnega)
- 1 žlička mletih koriandrovih semen
- 1 žlička mletega kardamona
Začimbno mešanico enostavno presejemo skupaj in spravimo za kasneje. Iz količin bo nastalo dovolj za več serij piškotov, tako da je treba imet na zalogi kako primerno posodico, da bomo mešanico primerno shranili.
Nato pripravimo testo. Moko, lešnike in pecilni prašek presejemo skupaj.
V drugi posodi penasto zmešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor, začimbe in sol. Dodamo še jajce in še enkrat zmešamo.
Mešanici dodamo moko in zgnetimo zelo pocasto testo. Zavijemo ga v folijo in damo v hladilnik za kako uro.
Pečico segrejmo na 180 stopinj (z ventilatorjem).
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na pol. Vsaka polovica zadošča za en cel pekač piškotov. Površino na kateri bomo delali MOČNO pomokamo, ker je testo zares pocasto.
Razvaljamo na 3-4mm debelo in izrežemo piškote. Jaz tu nisem kompliciral in sem rezal kvadratke, bi pa lahko uporabili tudi modelčke ali karkoli podobnega.
Vsak pladenj pečemo 12 minut, vzamemo ven in pustimo, da se ohladi.
Opomba 1: Naslednjič bom maslo prej stopil, ker ga je bilo zelo težko penasto zmešati.
Opomba 2: Zares močno pocasto testo
Komentarji
Objavite komentar