Loparnica

Slast v plasteh ali palačinkasta lazanja? Je sicer kar nekaj dela z njo, ampak končni rezultat je vreden truda. Tokrat brez knjižnega vira, ampak po spominu, trenutnem navdihu in rečmi, ki so na voljo v hladilniku.
Palačinke:

  • moka
  • 3-4 jajca
  • mleko
  • sol
Mesna plast:
  • 500g mletega mesa
  • srednje velika čebula
  • sol in poper
  • mleti koriander
  • paradižnikov koncentrat
  • začimbe za ameriški burger
  • magic mushroom
  • omaka worchester
Špinačna (ali blitvina) plast:
  • za en lonec mlete špinače (ali pa ena kocka zmrznjene)
Zelenjavna plast:
  • 4 kar veliki korenčki
  • 1 velik finoči (sladki janež)
  • kitajsko zelje
  • 1 velik por
  • 3 stroki česna
  • parmezanova omaka windy
  • dimljena paprika
  • mandras curry
  • peteršilj
Razno:
  • zelo veliko naribanega sira

Tukaj je potrebno kar dobro paralelizirati proceduro in uporabiti skoraj vse kuhalnike :D

Za mesni nadev na olju popražimo čebulo in ji dodamo mleto meso. Pustimo, da se malo poduši in po potrebi malo zalijemo. Solimo in popramo, dodamo ostale začimbe po okusu. Ko se vse malo premeša in pokuha dodamo še spodobno količino paradižnikovega koncentrata in malo omake worchester. Cilj je dobiti gosto (skoraj suho) mesno omako.

V drugi posodi medtem na maslu prepražimo na kolobare narezan por ter sesekljan česen. Dodamo na palčke narezano korenje, tenko nariban sladki janež in na trakce narezano kitajsko zelje. Po želji dodamo še malo drobno sesekljane zelene. Zalijemo, močno začinimo in pokrijemo. Pustimo da se duši kake 15-20 minut, toliko, da sta korenje in janež mehka. Ko je zelenjava zdušena, dodamo še petršilj in zalijemo z omako ter damo ogenj na minimum, da se vse skupaj počasi zgosti.

V tretji posodi pripravimo špinačo. Ali jo na hitro skuhamo in zmeljemo s paličnim mešalnikom ali pa samo odmrznemo. Zgostimo z malo smetane in izdatno solimo.

Za veliki finale pa pripravimo veliko količino mase za palačinke in pečemo in pečemo in pečemo. Količina je odvisna od pekača s katerim imamo opravka. Tu je bila ena plast enaka dvem palačinkam.

Ko je vse nared in se greje na štedilniku sledi še finale. Pečico segrejemo na 180-200 stopinj (+ ventilator).

V pekač damo papir za peko. Potem pa (od spodaj navzgor):
  • Palačinke
  • Špinača + malo naribanega sira
  • Palačinke
  • Meso + veliko naribanega sira, da bo sočno
  • Palačinke
  • Zelenjava
  • Palačinke
  • Vse kar je ostalo + sir
  • Palačinke in še malo naribanega sira za povrhu
Damo v pečico in odvisno od tega kako hitri smo bili vzamemo kar hitro ven. Prednost je, da je že vse kuhano / dušeno, tako da je tu cilj samo reč konkretno pregreti in zapeči skorjico na vrhu. Če pa je vmes minilo nekaj časa, primerno podaljšamo čas v pečici, da se loparnica konkretno pregreje.

Rezultat je vreden velike količine posode, ki nas sedaj čaka.

Komentarji