Kukiji

Tole sem sicer pekel že večkrat, a današnja verzija je uspela 110%. Tako, da je spet samo vprašanje če bo kakšen piškot preživel večer ali ne. Je malo več dela (še posebaj s čokolado) ampak rezultat je neprimerno boljši od kupljenih keksov.
Sestavine:

  • 100g masla
  • 200g rjavega sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 175g moke
  • 3/2 žličke pecilnega praška (ena in pol)
  • 60g mlete čokolade ali kakava
  • 60g mletih lešnikov
  • 100g čokoladnih koščkov
Prvi trik je da se ne trudimo direktno s tem kako bomo mešali maslo ampak ga stopimo v kozici.

Stopljeno maslo, rjavi sladkor in vanilijev sladkor damo v skledo in penasto zmešamo s pomočjo metlice ali mešalnika.

Dodamo še jajce, moko in pecilni prašek ter spet izdatno pomešamo.

Lešnike sesekljamo s paličnim mešalnikom. Čokolado pa skušamo razbiti na čim manjše koščke. Jaz sem pri tem preizkusil kombinacijo metanja čokolade ob pult, tolčenja s kladivom in mečkanja v vrečki, pa mi še ni ravno najbolje uspelo... Odsvetujem pa rabo noža ali multipraktika ker končaš samo s topimi in zvitimi rezili.

Skratka v maso dodamo še mleto čokolado, lešnika in koščke čokolade in še zadnjič premešamo.

Pečico segrejemo na 170 stopinj (spodnji grelec + ventilator). Na pladnje damo peki papir in iz mase naredimo kroglice, ki so velike kot kak manjši oreh. Pri tem pazimo, da se bodo keksi med peko razlezli napihnili, tako da jih ne damo preveč skupaj (glej sliko).

Vsak pladenj pečemo 15 minut, iz zgornjih količin pa dobimo 2-3 pladnje. 

Naj vam tekne, jaz že vem, da bom moral spet par dni veliko telovaditi, da not prinesem tole pregreho...


Komentarji