Bologneze omaka - brezčasna klasika

Včasih klasika enostavno zmaga. Preprosto, brez tone začim in dodatkov, pa še vedno super okusno. Edino kar opozorim - velja (in tudi drži), da dljekot se kuha (pajca) boljše je. Tako, da si vzemite čas in rezultat bo za vse prste polizat. Original pred prirejanjem je iz testenin Carle Badi.
Sestavine:

  • 1 čebula
  • 2-3 naribani korenčki
  • pol naribanega peteršilja ali pa ista količina naribane zelene
  • 300g mletega mesa
  • 2-3 paradižnika
  • 1/3 tube paradižnikovega koncentrata
  • sol
  • malo vode za občasno zalivanje

Za začetek čebulo sesekljamo in jo na olju prepražimo da porjavi.

Dodamo naribano zelenjavo in jo dušimo kake 5 minut, da se zmehčca. Vmes jo seveda kar pogosto mešamo.

Dodamo meso in ga naslednjih 10 minut mešamo in dušimo. Dokaj važno je, da nam uspe med mešanjem razbiti velike "bunke" mesa na manjše koščke zato, da bo omaka bolj tekoča in enakomerno gosta.

Ko je meso zdušeno dodamo na drobno sesekljan (in po možnosti olupljen) paradižnik ter paradižnikovo mezgo. Solimo in pustimo da brbota. Ko enkrat možno zavre močno zmanjšamo ogenj - indukcija na 2) in naslednjih par ur samo pustimo da se lepo greje. Dlje kot se bo tako grelo boljše bo.

Priloga - seveda makaroni in pa po želji še mesne kroglice s parmezanom.

Komentarji