Medenjaki

Spet ena sladka. Vira pa tokrat ne vem, ker sem recept sestavil z vseh vetrov. Rezultat je kot ponavadi tako dober da mi je polovica škatle izginila še preden so se piškoti imeli priliko ohladiti.
Sestavine:
• 500g moke
• žlička pecilnega praška
• 150g prekuhanega in ohlajenega medu
• 150g sladkorja
• 300g masla
• 2 jajci
• začimbe za medenjake (ali pa žlička cimeta)

Za začetek damo v majhno posodico med in ga toliko grejemo da postane tekoč in malo zabrbota. Potem ga pustimo da se ohladi, saj si bomo drugače spekli roke ko bomo delali testo.

Ko se med dovolj shladi, ga z vsemi sestavinami damo v skledo in iz njih naredimo gladko in močno dišeče testo. Pustimo ga stati za kake pol ure.

Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj (če delamo z ventilatorjem pa še kako stopinjo manj). Na pekač damo peki papir in iz testa oblikujemo poljubno velike kroglice (samo pazimo, da so vse približno enako velike). Damo jih na pekač in pazimo, da niso preveč skupaj - ko se bodo pekle se bodo razlezle in napihnile.

Pečemo kakih 20 minut. Pri prvem pladnu smo pozorni, kdaj začnejo preveč rjaveti in tako ugotovimo koliko minut res rabimo, potem pa akcija na timer.

Iz teh količin dobimo 3-4 pekače piškotov.


Opomba - tip medu seveda močno vpliva na okus/aromo končnega izdelka.

Komentarji