Končno zato, ker sem rabil kar nekaj rund, da je reč uspela. Pri tej jedi je pa res hudič v detajlih...
Drugače je to ena od klasičnih angleških prilog, ki se jo da uporabit skoraj povsod. Podobno testo je bilo pri kači v luknji. Mi pa jih včasih jemo za večerjo, tople iz pečice, tako da v sredino damo poliko in sir ali kaj podobnega.
Sestavine so enostavne:
Drugače je to ena od klasičnih angleških prilog, ki se jo da uporabit skoraj povsod. Podobno testo je bilo pri kači v luknji. Mi pa jih včasih jemo za večerjo, tople iz pečice, tako da v sredino damo poliko in sir ali kaj podobnega.
Sestavine so enostavne:
- 100g moke
- 2.5 dl mleka
- 4 jajca
- sol
- olje
Najprej zmešaš moko, mleko, jajca in malo soli v palačinkasto testo brez grudic (na roko ali pa z mešalnikom). Potem pride na vrsto prvi trik, ki sicer nima pametne razlage, definitivno pa ima efekt - testo daš za čimdlje v hladilnik počivat. Lahko tudi za 5-6 ur. Dlje kot počiva, bolj se bojo kolački na koncu napihnili.
Ko pride čas za peko, segreješ pečico na 200 (z ventilatorjem) in pripraviš pekač za mafine. V vsako luknjo daš spodobno dozo olja (po eno čajno žličko) ter daš pekač v pečico. Pustiš 5-10 minut, da se olje fino segreje.
Vzameš pekač ven in enakomerno naliješ testo v vsako od lukenj. Daš nazaj in zapreš, ter pečeš 20-25 minut. Vmes pečice NITI POD RAZNO NE ODPIRAŠ. Drugače bo vse skupaj padlo skup in ne bo nič.
Drugo opozorilo pa je, da tudi če se ti zdi da je vse že lepo pečeno, počakaj da res mine 25 minut. Šele ko bo skorijica res zapečena, bo reč nared. Drugače poln upov vzameš pekač ven in gledaš kako se v naslednjih 5 minutah vse sesede v en žalosten kup testa (preizkušeno na lastni koži).
Potem pa pudinge izluščiš iz pekača in poješ.
Opomba za naslednjič - probal bom še uporabiti papirnate podloge za mafine, zato da se pudingi ne bodo prilimali na pekač.
Komentar na opombo - papirnate podloge se ne obnesejo, ker spustijo olje skozi. V tretjem poskusu pa sem dosegel perfektnost - silikonski modelčki. Z njim je pa reč uspela v nulo.
OdgovoriIzbrišiJa, silikonski modelčki za mafine so najboljša stvar. Papirnate papirčke pa sam uporabljam tudi za to, da se jih lažje prijema!
OdgovoriIzbriši