Ribja pita

In še ena Novakova (kaj češ imam pač 4 knjige od njih ;) ). Dokaj preprosta za naredit, predvsem pa zelo dobra in ko jo serviraš izpade zelo lepo. Prednost je da lahko uporabiš vsako ribo, od lososa do lista, samo pazit moraš da ni kosti.

Sestavine:
• 500g krompirja
• Sol
• Maslo
• 0,5 dl smetane
• 1 čebula
• Moka
• 2,5 dl mleka
• 2 dl vode
• Sol in poper
• 1 file lososa (300g)
• 1 file osliča (200g)
• 1 žemlja
• Šopek petršilja

Pečico segreješ na 180 stopinj.

Iz krompirja, masla in smetane skuhamo klasični pire krompir.

Ribje fileje očistimo in narežemo na 3cm debele trakove.

Čebulo na drobno sesekljamo in jo popražimo na maslu. Ves čas mešamo. Po par minutah dolijemo pol deci vode in malo pokuhamo. Dodamo moko in spet mešamo. Postopoma ob mešanju dodajamo mleko. Med stepanjem naj bešamel zavre. Dodamo še vodo in ponovno stepemo. Ko je gosto približno kot puding pustimo da se kuha še cca. 8 minut.

Bešamel vlijemo na dno pekača. Dodamo na trakce narezane ribe. Čez vse pa sedaj razporedimo pire krompir, ki mora vse pokriti.

Žemljo in peteršilj zmeljemo in potresemo po pireju. Pokapamo z oljem.

Pečemo 15-20 minut.

Komentarji