Tale pita je pa pričarala spomine na čase, ko sem s starši in šotorom vandral po angliji. Takrat je bila največja poslastica za večerjo paket malih jabolčnih pit. In angleži so tudi res mojstri za pite. Tako da sem kar ponosen, da mi je končno uspelo reproducirati tako pito, ki je bila tako dobra, da smo jo v 15 minutah pospravili 3/4...
Aja vir pa tokrat niso Novaki ampak knjiga iz Lidla :D
Za testo rabimo:
Aja vir pa tokrat niso Novaki ampak knjiga iz Lidla :D
Za testo rabimo:
- 400g moke
- 1/4 žličke soli
- 250g masla
- 6-8 žlic ledene vode
- 1 žlica kisa
Vse skupaj stresemo v skledo in gnetemo toliko časa da dobimo gosto enotno testo (nič koščkov masla ali kaj podobnega). Če je pregosto dodamo še nekaj ledene vode.
Polnilo:
- 1 kg jabolk
- 150g sladkorja
- žlica in pol limoninega soka
- 3 žlice moke
- 1 žlička cimeta
Jabolka operemo, olupimo, odstranimo peške in narezemo na majhne kocke. Nato jih damo v skledo in dodamo ostale sestavine ter premešamo.
Testo damo na pol. Eno polovico damo direkt nazaj v hladilnik, drugo pa razvaljamo na krog, ki je malo večji od pekača. Krog damo v model in mu lepo porežemo robove. Damo za eno uro nazaj v hladilnik.
Po eni uri vzamemo pekač s testom iz hladilnika in po njem razporedimo jabolka. Drugo polovico testa razvaljamo v krog - pokrov in maso pokrijemo. Zatesnimo robove - malo z vilico, malo s prsti.
Za konec "pokrov" premažemo z malo mleka in posujemo s kristalnim sladkorjem. V pokrov z nožem naredimo 2-4 zareze da bo uhajala para.
Pečemo 10 minut na 200 stopinj (+ ventilator) in še 25 minut na 190.
Vzamemo in gledamo kako izpuhti...
No do sedaj sem jo naredil že 4x in vsakič ni preživela do naslednjega dne...
OdgovoriIzbrišiLekcija je samo, da ne smeš preveč škrtarit pri soli, ker je drugače testo brez okusa.
Preizkusili 2x. Super je. Otroci (8, 5 in 2 leti) radi pomagajo. Mali hack recepta je 1 žlica sladkorja v testo.
OdgovoriIzbriši