Tortilja


Torej sestavine (za 2 lačni osebi):

  • pol čebule
  • cca. 350g mletega mesa (v mojem primeru svinjsko meso)
  • 3 srednje veliki korenčki
  • pol pločevinke koruze
  • dobra pest šampinjonov
  • 1 tetrapak bešamel omake (ali pa smetane za kuhanje)
  • 3 koruzne tortilje
  • malo sira


začimbe: sol, poper, čili, paprika, muškatni oreh, žafran

Za začetek daš tortilje na pekač in jih malo poškropiš z vodo, da se bodo kasneje lepše zvijale v rolce. 

Potem začasno pozabimo na tortilje in se lotimo glavne reči - polnila :)

Pol čebule narežemo na kocke in prepražimo na olju (ali maslu). Ko čebula lepo porumeni dodamo meso in ga pražimo med 10 in 15 minut, da bo lepo kuhano. Pri tem je pomembno da na začetku dosti mešamo, da razpade na čim manjše koščke. Tako bo potem omaka bol enakomerno zmešana z zelenjavo.

Medtem ko se meso praži/duši očistimo korenček in ga potem naribamo na trakce in dodamo k mesu. Dodamo še koruzo in vse skupaj premešamo, da se lepo porazdeli. Potem dodamo sol in poper, kar veliko sladke paprike in čili po okusu, odvisno kako pekoče naj bo. Za finale pa še malo muškatnega oreščka.

Gobice operemo in razrežemo na lističe (jaz ponavadi stebla porežem na dokaj kratko, da ostanejo mehkejši deli) in jih dodamo k omaki. Sedaj pa izbira - če želimo imeti čisto suho polnenje potem je to vse. Občasno pa paše da so reči bol sočne, zato lahko dodamo še bešamel omako. V vsakem primeru nato dušimo še nekaj časa, da se tudi gobe lepo zmehčajo in skuhajo. In ob tem dišijo da se ti sline cedijo....

Ko je omaka kuhana jo lepo razdelimo na tretjine in na vsaki tortilji dodelimo njeno dozo. Z zajemalko lepo poravnaš in potem zaviješ (tukaj ima vsak svoj pristop, tako da naj vsak naredi kakor mu paše). Na vrh tortilje naribamo sir, da se bo v pečiči lepo stopil. Damo v ogreto pečico (180-200) in ne pretiravamo - 10 minut je čez glavo dovolj, saj je vse že kuhano. Če bi pekli dalj časa bi tortilja postala krhka in bi se jo težje rezalo...

Vzamemo iz pečiče in to je to...... or is it????


Sedaj je čas se za adut - doma narejeno salso

Komentarji